(Bericht van de gemeente)
Al enige tijd wordt er gewerkt aan het verbeteren van de openbare ruimte aan de Westbroekse Binnenweg en de Oudedijk. Door o.a. een hoge parkeerdruk bij zomer- en schaatsweer en een onoverzichtelijke invulling van de bermen komt de verkeersveiligheid in het geding. Daarnaast vragen problemen als afwatering van en de kabels en leidingen in de berm om een goede oplossing. Gemeente Stichtse Vecht vindt het belangrijk om deze situatie aan te pakken zodat de straten een prettige aanblik krijgen en de verkeersveiligheid verbetert. Al eerder is samen met een klankbordgroep bekeken wat er nodig is om de leefbaarheid in dit gebied te verbeteren. Nu de weg is herbestraat en er op het nieuw aangelegde fietspad niet meer geparkeerd mag worden, is het punt aangekomen om ook de bermen op orde te brengen.
Realisatie parkeerplekken
We starten met de realisatie van een aantal parkeerplekken. Medio mei worden parkeerplaatsen aangelegd op de plekken waar de parkeerdruk het hoogst is: onder andere aan het begin van de Oudedijk en rondom de ingangen van de Maarsseveense Plassen. Het gaat hierbij om ongeveer 15-20 vaste parkeerplekken die ingericht worden met grind of split. Daarnaast worden er nog ongeveer 60 seizoensgebonden parkeerplekken aangelegd met grasmatten. Beide typen ondergrond zorgen voor voldoende stevigheid om op te parkeren en een goede afwatering van de berm. Vervolgens gaan we samen met bewoners het gebruik van de bermen op orde brengen. Daar waar geen parkeerplaatsen worden aangelegd, kunnen de bermen onder voorwaarden in gebruik worden genomen door bewoners. Zo realiseren we gezamenlijk een nette en veilige Westbroekse Binnenweg en Oudedijk.
Wanneer de berm aangrenzend aan het perceel door inwoners in gebruik is genomen en zij voor een gebruiksovereenkomst of een parkeerplaats in aanmerking komen, dan ontvangen zij een individueel voorstel.
Wat willen we bereiken met de aanpak van de bermen? De klankbordgroep, een vertegenwoordiging van bewoners en ondernemers, heeft zich medio 2010-2011 samen met de gemeente gebogen over de hierboven beschreven problemen. Samen is er een aantal aandachtspunten en doelen opgesteld om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren:
1. het verbeteren van de uitstraling van de weg;
2. de afwateringsfunctie van de bermen op orde brengen;
3. het verbeteren van de verkeersveiligheid;
4. het beschermen van de kabels en leidingen;
5. het op orde brengen van de huidige invulling;
6. het realiseren van parkeerplekken.
De aanpak van de bermen in 2013: wat betekent dat voor inwoners?
De aanpak kan voor ieder perceel andere gevolgen hebben. Daarom wordt er een individuele aanpak gehanteerd. Om de bovenstaande doelen te bereiken zijn er per perceel verschillende opties mogelijk:
a. Op plekken waar de parkeerdruk erg hoog is worden medio mei door de gemeente parkeerplekken gerealiseerd.
b. Wanneer een berm door de aanwonenden wordt gebruikt, wordt vanuit de gemeente een overeenkomst aangeboden waarin de berm onder voorwaarden in gebruik kan worden genomen. Wanneer dit voor u van toepassing is, vindt u een individueel voorstel waarin de voorwaarden worden beschreven en een gebruiksovereenkomst bij deze brief.
c. Wanneer het onverhoopt niet lukt om de berm onder voorwaarden in gebruik te geven, zal de gemeente handhaven en de berm zelf onderhouden. In dit laatste geval krijgt de berm de functie van wegberm en is het niet mogelijk om paaltjes te plaatsen om parkeren te voorkomen. Het is dan mogelijk dat er voertuigen kunnen parkeren zonder dat de plek wordt ingericht als parkeerplaats.
d. Wanneer de berm niet door de aanwonenden in gebruik is, worden deze door de gemeente onderhouden. Dit betekent een berminvulling van gras en elk half jaar onderhoud.
Het doel is een leefbare en veilige omgeving
We willen de situatie, samen met inwoners en gebruikers, op orde brengen. Voor de uitvoering hiervan heeft de gemeente de hulp ingeschakeld van BMC advies en management. BMC begeleidt het traject voor de gemeente, stelt de overeenkomsten op en zal vragen beantwoorden.
Geen brief ontvangen of wilt u meer weten?
Heeft u als bewoner geen brief ontvangen? Of mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met het BMC projectteam op het telefoonnummer 06 25 08 83 91 (tijdens kantooruren: 08.30-17.30) of via de mail bermen_stichtsevecht@bmc.nl. Wij streven er naar om binnen 5 werkdagen uw vragen te beantwoorden.
Opknappen bermen en aanleggen parkeerplaatsen van de Westbroekse Binnenweg en de Oudedijk. Ik houd mijn hart vast. Als het landelijk karakter van deze wegen maar niet verloren gaat. Gekleurd asfalt, parkeerplekken met zwarte betonstenen en keurige betonnen opsluitbanden. Hier en daar een sprietig boompje en vooral veel verkeersborden!. Pas op! Maak het niet te stedelijk in het aanzicht. Niet te netjes en geen standaardoplossingen als in het stedelijk gebied. Er zijn al te veel voorbeelden van “herinrichting” in Maarssen die afbreuk doen aan het cultuurhistorisch karakter van de omgeving. Laat er vooral ook een landschapsarchitect bij betrokken zijn, anders wordt het weer zo’n civieltechnisch correcte waar alle stratenmakers blij van worden, maar wel oerlelijk. Mijn oproep zal wel te laat zijn want alle plannen zijn natuurlijk al gereed.