Onderzoek verlanding Molenpolder en Westbroekse Zodden

SONY DSCEen bericht van Staatsbosbeheer

De komende jaren vinden in de Molenpolder en Westbroekse Zodden onderzoeken plaats. Het onderzoeksproject OBN-Verlanding (Overlevingsplan Bos en Natuur 2013 – 2015) onderzoekt de verlanding in deze reservaten. Dit is het uiteindelijk dichtgroeien van laagveenpetgaten met planten. Onderzoek is noodzakelijk omdat niet goed bekend is hoe de verlanding precies verloopt, waarom het vaak niet op gang komt en welke maatregelen genomen kunnen worden om dit te stimuleren. Het herstel van verlandingsvegetaties is essentieel voor duurzaam natuurherstel, soortbescherming, variatie in leefomgeving en veenvorming in laagvenen.

Een onderdeel van dit 3-jarig onderzoeksproject is een proef met 40 kleine rietvlotten in SONY DSCtwee petgaten in de Molenpolder. Er wordt onderzocht of het inbrengen van rietvlotten een goede maatregel is om verlanding weer op gang te brengen. In elk petgat liggen 20 vlotten op drijvers: dennenstammetjes of pvc-buizen. De rietvlotten zijn gevuld met een dun laagje veen en zijn ingeplant met moerasplanten die een belangrijke rol kunnen spelen bij verlanding; kleine lisdodde, moerasvaren, slangenwortel en riet. Om ook het effect van vraat door watervogels te onderzoeken, zijn er kooien geplaatst over de helft van de rietvlotten. De groei en ontwikkeling van deze planten wordt 3 jaar lang gevolgd. Tevens worden een aantal keren per jaar monsters genomen in de vlotten en het oppervlaktewater om te controleren of er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. De bedoeling is dat de vlotten na verloop van tijd wegrotten en de planten dan zelf een drijvende mat gaan vormen.

Natura-2000-logo LIFE (logo)Vorige week is begonnen met een tweede onderdeel van het onderzoek. Er zijn in de Westbroekse Zodden in totaal 15 grote vlotten aangelegd. Deze vlotten bestaan uit riet met kokosmatten. In de matten zit kiempapier met zaad van moerasplanten. Voor de stevigheid zijn bossen wilgen gebruikt. Deze constructie hangt aan metalen buizen en wordt drijvende gehouden door pvc-buizen. In 2017 wordt het metaal en pvc verwijderd. De aanleg van deze grote vlotten is betaald uit het project ‘New Life for Dutch Fens’. Dit onderdeel is mogelijk gemaakt door LIFE Nature, Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Utrecht. LIFE Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en planten- en diersoorten beschermen, die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de verscheidenheid aan levensvormen.

Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Dit bericht werd geplaatst in Natura2000. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s