Stevig debat tijdens verkiezingsavond Tienhoven

DSCN3500Alle 12 partijen die meedoen aan de verkiezingen in Stichtse Vecht, gingen op 7 maart in debat met elkaar in Tienhoven. De avond was georganiseerd door de bewonersverenigingen van Tienhoven / Oud-Maarsseveen en Maarsseveen-Molenpolder. De organisatie had onder andere op basis van vragen die van te voren door de bewoners waren aangemeld, vier thema’s geselecteerd: participatie, verkeer, evenementen en de decentralisatie van de zorg. 12 woordvoerders werd gevraagd kleur te bekennen aan de hand van prikkelende stellingen over deze thema’s: bent u voor of tegen? Dit leverde een aantal pittige debatten op, waarbij bewoners hun vragen konden stellen en waarbij ook de onderlinge verhoudingen tussen de partijen duidelijk werden.

De thema’s en de stellingen:

  Burgerparticipatie. De gemeente Stichtse Vecht schiet te kort op het gebied van burgeDSCN3492rparticipatie. De bewoners(verenigingen) hebben stuk voor stuk slechte ervaringen op dit gebied opgedaan. De stelling: de gemeente behoort geen besluiten te nemen over ons gebied zonder het akkoord van de bewonersvereniging!

Verkeer: een heikel onderwerp in het buitengebied. Er wordt hard gereden, de hoeveelheid verkeer neemt toe, en er is sprake van sluipverkeer. Dit levert onveilige situaties en overlast op. De stelling: de gemeente geeft de politie opdracht voor een bonnentsunami tegen foutparkeerders, hardrijders en sluipverkeer!

Evenementen: in de zomer worden we wekelijks geterroriseerd door jaarlijks eenmalig terugkerende evenementen en we wonen in of vlaknaast een kwetsbaar natuur- en stiltegebied. De stelling: evenementen die gepaard gaan met geluidsoverlast moeten in ons stiltegebied verboden zijn!

Zorg: de gemeente krijgt in 2015 extra taken en ook geld voor de nieuwe zorgtaken.HeDSCN3487t zou goed kunnen dat de middelen die de gemeente krijgt onvoldoende zullen zijn om de taken naar behoren uit te voeren. De stelling: de gemeente gaat de belasting verhogen, als blijkt dat de middelen voor de nieuwe zorgtaken ontoereikend zijn!

Opvallend was dat vooral de landelijke partijen die nu in de coalitie zitten, vaak minder uitgesproken waren dan de overige partijen. Meer nuance, mitsen en maren. Over het verkeer bijvoorbeeld: het CDA liet weten dat er langzaam maar zeker aan een mentaliteitsverandering gewerkt moet worden en dat er zo nu en dan gehandhaafd moet worden. Over de evenementen bij de Maarsseveense Plassen waren D66, VVD en PvdA eensgezind: stiltegebied of niet, evenementen moeten kunnen en het huidige beleid behoeft geen herziening. Andere partijen, zoals GroenLinks en het Vechts Verbond waren helder: er is niet voor niets een stiltegebied. Laten we het natuurgebied koesteren. Lokaal Liberaal ‘liep over’ van de tegenstanders van de stelling naar de voorstander toen bleek dat de gemeente nog flink wat geld op toelegt voor de handhaving bij vooral UltrasoniDSCN3484c (voorheen Rockit). Streekbelangen vond de Haarrijnse Plas, aan de overkant van de A2, een betere locatie.

Over burgerparticipatie werd eensgezinder gedacht. Beide bewonersverenigingen hadden voorbeelden waarbij dit juist niet het geval was of waarbij de besluitvorming totaal anders uitpakte: het ‘ommetje’ in Tienhoven (een wandelpad dat alleen door de gemeente en niet door de inwoners gewenst was) en het bestemmingplan Herenweg/Gageldijk, waarbij de gemeenteraad twee jaar meedenken door de bewoners en bedrijven teniet deed. De conclusie van het debat is dat de gemeente veel eerder bewoners bij het ontwikkelen van beleid moet betrekken, als gelijkwaardige partner. Dat een aantal partijen dit bij het evenementenbeleid toch weer niet nodig vonden, was een raadsel dat niet tijdens deze bijeenkomst werd opgelost.

Over hoe de zorgtaken precies met veel minder geld uitgevoerd gaan worden, lieten de partijen weinig los. ‘Maatwerk leveren’ en ‘creatieve oplossingen bedenken’ werd vaak genoemd. Alleen bij de laatste ronde, waarin alle partijen in een minuut de bewoners mochten overtuigen om op hen te stemmen, lieten de CU/SGP en het CDA hier iets over los: er gaat meer van de bewoners verwacht worden.

Regelmatig vielen scherpe opmerkingen die lang niet altijd met de inhoud van het debat te maken hadden, waarop aanwezige bewoners riepen: “we zitten hier niet in de gemeenteraad hoor!”. Het was een levendige avond met nog een lange nazit aan de bar van het Olde Regthuys.

 

Dit bericht werd geplaatst in Bewonersvereniging, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s