Uitnodiging Platform Vecht en Weiden, thema Industrieel Erfgoed

Woensdag 1 oktober a.s. is er weer een bijeenkomst van het Platform Vecht en Weiden. Platform Vecht en Weiden is de plek waar politici, burgers en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties spreken over het versterken van de kwaliteiten van het landelijke gebied rond de Vecht en Plassen. Deze keer staat het onderwerp Industrieel Erfgoed op de agenda.

In de loop van de 19e eeuw is de industriële revolutie niet ongemerkt voorbijgegaan aan de provincie Utrecht. Bedrijfspanden, infrastructuur en nutsvoorzieningen zijn ontstaan, bestaan nog of zijn weer verdwenen. De oudste panden zijn de molens en steenfabrieken. De waterwegen zijn de linten van industriële ontwikkeling, de Eem, de Vecht, de oude Rijn, de Hollandse IJssel, de Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal – later Amsterdam-Rijnkanaal. Daar kwam al halverwege de 19e eeuw de ontwikkeling van de spoorwegen bij. Panden worden gesloopt: de eigenaren en gemeenten zien geen andere mogelijkheden of vinden lucratievere alternatieven voor de terreinen.

De bijeenkomst is in De Fabrique te Maarssen. De Fabrique is gevestigd in een oude meelfabriek langs het Amsterdam Rijnkanaal. De Fabrique houdt het industrieel erfgoed in stand door het herbestemmen van een zware industriebestemming, naar een evenementen- en activiteitenlocatie. Directeur Jan van Eck zal het verhaal achter De Fabrique vertellen. Erik Nijhof van USINE vertelt over de betekenis van Industrieel Erfgoed en Hans van Bemmel zal ons meenemen langs Industrieel Erfgoed van het Merwedekanaal/Amsterdam Rijnkanaal.

Tevens wordt u nog kort bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen rondom de Gebiedscommissie Utrecht-West door de secretaris Carla Bisseling. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Het Gebiedsplatform Vecht en Weiden is op woensdag 1 oktober a.s. van 13.00 – 16.30 uur in De Meelzolder van Evenementenlocatie De Fabrique, Westkanaaldijk 7 Utrecht. Aansluitend is er zoals gebruikelijk een borrel. U hoeft zich voor deze bijeenkomst niet van te voren aan te melden.

Dit bericht werd geplaatst in Van alles. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s