Helikoptervluchten van de baan, vragen over besluitvorming blijven

Schermafbeelding 2015-05-21 om 15.55.59Goed nieuws: de helikoptervluchten vanaf de Westbroekse Binnenweg gaan niet door. De ontheffing die daarvoor verleend is, is ingetrokken op verzoek van het bedrijf had aangevraagd. Dit hebben wij vernomen van de RUD, de provinciale dienst die hierover gaat en van de gemeente.

Nadat wij het bericht dat wij ontvingen over de ontheffing gedeeld hebben via onze website, nieuwsbrief en social media, zijn enorm veel bewoner in actie gekomen. Met talloze telefoontjes en mails naar de gemeente en de provincie – naar politici, bestuurders, de burgemeester, ambtenaren -, naar verschillende media en naar het helikopterbedrijf zelf. De teneur was duidelijk: de bewoners vonden dit een onacceptabel besluit (er zijn nog veel meer kwalificaties gebruikt, waaronder ook vele minder diplomatieke…).

De directeur van het helikopterbedrijf liet weten dat de ontheffing niet gebruikt zou worden. Het zou maar om één vlucht gaan die bovendien geannuleerd was. En het aanvragen van een ontheffing voor één vlucht zou net zo veel moeite zijn als het aanvragen van het maximumaantal, 100 vluchtbewegingen. Wij hebben inmiddels van verschillende kanten de bevestiging gekregen dat de ontheffing inderdaad ingetrokken is, en dus niet voor andere opdrachten gebruikt kan worden.

Dit is goed nieuws. Er blijven wel nog een aantal belangrijke vragen en zorgen:

 1. Hoe kan het dat de provincie de ontheffing verleend heeft op een terrein dat midden tussen de beschermde natuurgebieden en naast een groot (provinciaal aangewezen) stiltegebied ligt?
 2. Waarom heeft de provincie hierover niet gepubliceerd of de naburige bewoners (-verenigingen) geïnformeerd? Zeker gezien het feit dat in de 6 weken waarin formeel bezwaar gemaakt kan worden, zeer veel vrije dagen en vakanties vallen?
 3. Hoe kon het gebeuren dat de gemeente Stichtse Vecht een verklaring van Geen Bezwaar heeft afgegeven voor de ontheffing in strijd met het eigen bestemmingsplan, dat dit soort activiteiten beslist niet toestaat?
 4. Hoe kan het dat de gemeente hierover niet heeft gecommuniceerd met de bewoners en de bewonersvereniging, zeker nadat de gemeente het bestuur van de vereniging onlangs nog excuses had aangeboden over de slechte communicatie en de slechte uitvoering van het gebiedsgericht werken en het beleid voor bewonersparticipatie?

Kortom: het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Wij houden u op de  hoogte.

helikopterwbb

Dit bericht werd geplaatst in Natura2000, Westbroekse Binnenweg en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Helikoptervluchten van de baan, vragen over besluitvorming blijven

 1. Lies zegt:

  Goede vragen.. Ik begrijp ook niet waarom er überhaupt een ontheffing is verleend. Ben benieuwd naar hun antwoorden.

 2. Huib van Essen zegt:

  Als GroenLinks fractie in de Provinciale Staten van Utrecht hebben we hier vragen over gesteld. Deze vragen en de antwoorden van de gedeputeerde kunt u vinden op:
  https://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/documenten/Schriftelijke-vragen-art-47
  Het betreft vraag 030-20150623.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s