Bomen bij de Maarsseveense Plassen

Schermafbeelding 2015-07-03 om 14.02.11De bewonersvereniging had vragen gekregen over de kap van bomen bij de Maarsseveense Plassen. Bij de ingang van de grote plas aan de Gageldijk zijn bomen gekapt en rond de kleine plas, bij de nieuwbouw is een gat ontstaan in de voorheen aaneengesloten rij bomen rond het water. Wij hebben de vragen gesteld kregen het volgende antwoord van de gemeente:

Kleine Plas
Aan de westkant van de Kleine Plas heeft het Recreatieschap grond verkocht ivm een woningbouwproject op het naastgelegen perceel aan de Maarsseveense Vaart.
Door dit nieuw te bouwen wijkje komt een ontsluitings(wandel)pad met bruggetje naar de Kleine Plas. Voor de aanleg van deze infrastructuur (watergangen, dijkje met pad, brug) heeft de projectontwikkelaar bomen gekapt. Bij de aansluiting op het pad om de Kleine Plas is de beplanting gedund. De gezonde bomen voor de toekomst zijn hierbij vrij gezet.

Ingang Gageldijk
Het waterschap Waternet is hier bezig met een aantal verbeteringen aan de hoofdwatergang en de afwatering van de percelen langs de Gageldijk. Parallel aan het fietspad wordt er een nieuwe watergang gegraven vanaf de Gageldijk die aansluiting krijgt met de hoofdwatergang. Ter plekke van de nieuw te graven watergang zijn de bomen en struiken verwijderd.

Voor beide projecten is een kapvergunning procedure / toetsing aan Boswet gevolgd, door resp. de projectontwikkelaar en Waternet. In beide gevallen is aanvraag gepubliceerd en afgehandeld door de gemeente en is de vergunning verleend. In het woningbouwproject wordt nieuw groen aangeplant langs het ontsluitingspad naar de Kleine plas, dit is voor een deel al aangeplant. Voor het dunnen van het bos (onderhoud) is geen vergunning nodig.

Voor de locatie Ingang Gageldijk heeft de provincie een herplant van compensatiegroen opgelegd. Dit compensatie groen (hetzelfde m2) is inmiddels al aangeplant langs het recreatieveld aan het Essenpad, op ca. 400 m van de kaplocatie. De aanplant en eerste 2 jaar verzorging wordt in dit geval betaald door Waternet.

Dit bericht werd geplaatst in Maarsseveense Plassen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s