Campagne ‘Geef stilte een stem’ (nog meer vliegtuigen?)

(Bron: VAR)

oordopjeDe gemeenten die deelnemen aan de Omgevingsraad Schiphol (ORS) werken samen in negen bestuurlijke clusters. Een van deze clusters is het Cluster Groene Hart. De gemeenten die deel uitmaken van dit cluster zijn de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop, Ronde Venen en Stichtse Vecht. Ook de gemeenten Alphen aan de Rijn, Woerden, Gouda en Kaag en Braassem hebben zich aangesloten bij de campagne.
Het Cluster Groene Hart maakt zich grote zorgen over de geluidshinder en milieuvervuiling die ontstaat door de groei van Schiphol. In overleg met inwoners, de luchtvaartsector en overheden is afgesproken dat er maximaal 500.000 vluchten per jaar van en naar Schiphol mogen vliegen. Deze afspraak geldt tot en met 2020. Het ziet er naar uit dat dit aantal al in 2017 wordt bereikt en daarom wil Schiphol groeien. Naar verwachting wordt er in de nabije toekomst een voorstel gedaan over de uitbreidingsplannen van Schiphol en naar alle verwachting is dit ook een gespreksonderwerp bij de formatiebesprekingen.

Recentelijk is er in de landelijke pers een artikel verschenen waarin het VNO/NCW pleit voor een doorgroei naar 800.000 vluchten per jaar. Voordat er een besluit genomen wordt, willen de gemeenten, verenigd in het Cluster Groene Hart, aandacht vragen voor niet nog meer geluidshinder door vliegtuigen door middel van de campagne ‘Geef stilte een stem’. Met deze campagne biedt het Cluster Groene Hart een platform aan inwoners, ondernemers, recreanten en natuurliefhebbers waar ze hun stem kunnen laten horen over dit onderwerp. Ook voor Stichtse Vecht is dit relevant omdat sinds de sluiting van militair vliegveld Soesterberg het risico bestaat dat er dan meer gebruik zal worden gemaakt van het luchtruim boven Stichtse Vecht. Dit heeft extra geluidsoverlast voor onze inwoners tot gevolg. Het startsein voor de campagne wordt op 28 augustus om 16.00 uur gegeven op het Reghthuysplein in Nieuwkoop. Hier zal o.a. de website http://www.ikstemvoorstilte.nl worden gelanceerd.

In aanvulling op deze campagne heeft het Cluster Groene Hart ook een brief gestuurd naar de verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma met een afschrift aan informateur Zalm. In deze brief pleit het Cluster Groene Hart voor een zorgvuldige belangenafweging bij het vaststellen van het kader voor de ontwikkeling van Schiphol, het reguleren van vliegroutes en een oplossing voor de problematiek op de lange termijn.

Dit bericht werd geplaatst in geluidsoverlast, Scbiphol. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s