Nieuw evenementenbeleid Maarsseveense Plassen slecht nieuws voor bewoners: 365 dagen versterkt geluid mogelijk

volume-949240_960_720In het nieuwe bestemmingsplan Maarsseveense Plassen e.o. maakt de gemeente het mogelijk dat er elke dag evenementen met versterkt (microfoon)geluid kunnen plaatsvinden bij de Maarsseveense Plassen. Dit bovenop de al 12 toegestane grote evenementen per jaar. De bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder vindt dit heel slecht nieuws voor de bewoners van het gebied en vindt dit niet passend is bij het omliggende Natura2000- en stiltegebied. Bovendien komt de gemeente vooraf gemaakte afspraken met de bewonersvereniging over dit punt niet na.

De afgelopen twee jaar is er met alle partners hard gewerkt aan het nieuwe bestemmingsplan Maarsseveense Plassen e.o. Van tevoren zijn er met de burgemeester, verantwoordelijk wethouder en alle betrokken partijen heldere afspraken gemaakt over mogelijke wijzigingen in het bestemmingsplan. Over het evenementenbeleid is destijds afgesproken dat het evenementenbeleid van 2012 het uitgangspunt zou zijn bij het nieuwe bestemmingsplan en dat er in dit beleid alleen aanpassingen zouden worden gedaan als alle betrokken partijen zich daar in kunnen vinden.

In het evenementenbeleid 2012 staat concreet het volgende:

 1. er kunnen per jaar op 10/12 dagen evenementen plaatsvinden bij de Maarsseveense Plassen (over het aantal was onduidelijkheid, dit moet volgens de gemeente 12 zijn);
 2. buiten die dagen is het mogelijk om activiteiten en festiviteiten te organiseren die zonder extra geluidsproductie gepaard gaan.

Voorwaarde geschrapt: 12-dagenregeling wordt 365-dagenregeling
In het nieuwe bestemmingsplan Maarsseveense Plassen e.o. is zonder overleg, dus zonder instemming van de bewonersvereniging, hetgeen onder 2 staat weggelaten, waardoor er nu elke dag evenementen met versterkt (microfoon)geluid kunnen worden georganiseerd bij de Maarsseveense Plassen. Ofwel, in plaats van een 12-dagen regeling voor evenementen heeft het gebied nu een 365-dagen regeling gekregen. De bewonersvereniging vindt dat de bewoners hiermee worden gedupeerd en dat dit totaal niet passend is bij het omliggende Natura2000- en stiltegebied.

Afspraken niet nagekomen
Daarbij vindt het bestuur van de bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder het ongepast dat de gemeente vooraf gemaakte afspraken over dit punt niet nakomt. Deze manier van handelen past niet bij de afspraken die tussen de gemeente en bewonersvereniging zijn vastgelegd in een convenant en trekt een zware wissel op de samenwerking. De bewonersvereniging verwacht dan ook dat de gemeente de regels voor de evenementen in het nieuwe bestemmingsplan aanpast, zodat deze voldoen aan de gemaakte afspraken.

Lees hier het Bezwaar Bewonersvereniging Maarsseveen Molenpolder bestemmingsplan MVP dat het bestuur van de bewonersvereniging heeft ingediend en de reactie van de gemeente hierop.

Bezwaar indienen kan alleen nog via commissie / raad over evenementenparagraaf in nieuwe bestemmingsplan. Aanmelden als inspreker voor de commissievergadering van 28 november kan nog voor maandagmiddag 27 november 12 uur.

Dit bericht werd geplaatst in Bestemmingsplan, Evenementen, Maarsseveense Plassen, Van alles. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nieuw evenementenbeleid Maarsseveense Plassen slecht nieuws voor bewoners: 365 dagen versterkt geluid mogelijk

 1. Marianne de Gier zegt:

  Dit is te gek voor woorden en tart alle eerdere afspraken, alsmede elke vorm van fatsoenlijke samenwerking. Dit is onbehoorlijk bestuur van de gemeente.
  Mijn vragen:
  – Heeft de gemeente uiterlijk 31 oktober gereageerd en zo ja, wat was de reactie? Zo nee, wat staat MM dan te doen richting de gemeente?
  – Welke wegen staan er open om nu te bewandelen als protest en welke tijd is daarmee gemoeid alsmede welke kansen zijn er om dit tij te keren? Is dat de Raad van State? Is dat de nationale ombudsman vanwege onbehoorlijk bestuur van de gemeente? Of een andere weg?
  – Kan de burgemeester hier nog een rol in spelen?
  – Hoe zit de wethouder hier trouwens in?

  • Gerard Baars zegt:

   Beste Marianne,
   De eerdere reactie van de gemeente staat inmiddels op onze site (onder onze bezwaarbrief).
   We kunnen ook na deze brief en hetgeen nu in het bestemmingsplan staat niet anders concluderen dat er -als het aan de gemeente ligt – sprake is van een 365-dagen evenementenregeling.
   Onbegrijpelijk na het lange overlegproces en de heldere zienswijze die we eerder als bewonersvereniging op 27/3/2017 ook op dit punt hebben ingediend bij het ontwerpbestemmingsplan en de heldere afspraken die vooraf zijn gemaakt en vastgelegd.
   Wordt ongetwijfeld snel vervolgd. We vinden dat de gemeente dit alsnog snel moet gaan oplossen en de gemaakte afspraken in het nieuwe bestemmingsplan moet verwerken. Daarnaast is inspreken in de commissievergadering as dinsdag natuurlijk een goede optie! Zie https://stichtsevecht.raadsinformatie.nl/vergadering/400307/Commissies%20Bestuur%20en%20Financiën%20+%20Fysiek%20Domein%2028-11-2017
   Mocht het onverhoopt toch anders gaan lopen (niet worden opgelost), dan zal de bewonersvereniging zich zeker op vervolgstappen beraden.
   Groet, Gerard

 2. Renée zegt:

  Hai mensen van de bewoners vereniging, bedankt voor jullie werk! Ik wil graag mee bezwaar maken, maar heb weinig energie voor helemaal uitzoeken hoe ed. Mochten jullie een voorbeeld bezwaar opstellen, dan teken ik die graag en werk ook graag mee aan verspreiding en oproepen tot tekenen.
  Hopelijk komt de gemeente nog tot ander gedrag en gaat zich houden aan de afspraken.
  Succes met deze actie!!
  Renée (Eek)

 3. sylvia lutters zegt:

  Beste bewoners, dit is een onjuiste weergave van het geldende beleid. Wij hebben ons wel degelijk aan de gemaakte afspraken gehouden. Er is niet op het laatste moment iets weggelaten of toegevoegd. Het recreatiegebied De Maarsseveense Plassen is een inrichting die, net als elk ander bedrijf, valt onder het Activiteitenbesluit. Dat is een wettelijke regeling waarbinnen o.a. de geluidnormen zijn opgenomen. Het recreatiegebied moet zich houden aan deze normen en mag er geen “extra” geluid worden geproduceerd. 12 dagen per jaar mag hier van worden afgeweken. In het bestemmingsplan hebben we juist deze 12 dagen nog van extra aanscherpende regels voorzien. De rest van het jaar moet voldaan worden aan de reguliere geluidnormen. Versterkt stemgeluid kan dan maar zeer beperkt plaatsvinden. Aangezien wij hebben begrepen dat bewoners hier ook last van hebben, hetgeen overigens niet blijkt uit de meldingen die bij ons binnen komen, is een evaluatietraject gestart zodat wij hierin meer inzicht krijgen en eventueel een oplossing kunnen zoeken. Als we het hebben over versterkt stemgeluid dan gaat het over de omroepinstallatie van het strandbad en de omroeper bij bv hardloopwedstrijden.
  Het is heel erg jammer dat nu zo’n negatief beeld wordt geschetst van ons intensieve overleg.
  Met vriendelijke groet Sylvia Lutters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s