Brief aan gemeente: vragen bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder over nieuwe problemen bij werk Herenweg-Gageldijk

Maarsseveen-Molenpolder, 14 maart 2021

Geacht College van B&W, geachte raadsleden van Stichtse Vecht,

In juli 2020 hebben we als bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder middels een brief en een inspraakreactie tijdens een raadsvergadering onze zorgen geuit over de voortgang van het vervangen van het riool op de Herenweg en Gageldijk en de continue problemen die in dit dossier naar voren komen. Op dat moment kon de gemeente onze zorgen niet wegnemen. De bewonersvereniging had destijds sterk de indruk dat de gemeente dit dossier niet onder controle had en sprak de vrees uit dat het nog wel eens een lange nasleep zou kunnen krijgen. De gemeente had vorig jaar een andere zienswijze en gaf aan dat de werkzaamheden eind 2020 zouden zijn afgerond.

Inmiddels zijn we 8 maanden verder en is de vrees van de bewonersvereniging helaas realiteit geworden. Er zijn namelijk opnieuw knelpunten naar voren gekomen. Deze zijn tweeledig: de middenspanningskabel moet vervangen worden, waardoor het trottoir en/of de weg opnieuw open gemaakt moeten worden; er loopt een onderzoek naar de stevigheid van de wegconstructie op de Herenweg.

In de brief van 10 maart jl. legt de gemeente de “schuld” van deze nieuwe knelpunten vooral extern. Dit verbaast de bewonersvereniging. De gemeente is toch verantwoordelijk voor dit dossier en heeft rond de zomer van 2020 toch aangegeven dat de werkzaamheden eind vorig jaar afgerond zouden zijn?

Op basis van de nieuwe knelpunten heeft de bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder de volgende vragen voor de gemeente:

 • De bewoners hebben het vertrouwen in de gemeente in dit dossier verloren. Het dossier loopt immers al bijna twee jaar (!) en er is nog steeds geen einde in zicht. Planningen worden voortdurend niet gehaald en er komen telkens nieuwe knelpunten bij. Kan de gemeente zich voorstellen dat de bewoners hun vertrouwen verloren hebben? Zo ja, wat gaat de gemeente hier aan doen?
 • Hoe kan het dat de twee nieuwe knelpunten nu naar voren komen? Had dit niet eerder kunnen worden voorzien?
 • Wat is er precies aan de hand met de stevigheid van de wegconstructie op de Herenweg en wat zijn mogelijke consequenties?
 • Wat ligt er mogelijk nog meer in het verschiet voor de bewoners? Heeft de gemeente alle eerder vastgestelde knelpunten onder controle of is er een reëel risico dat bewoners in de nabije toekomst met nieuwe knelpunten worden geconfronteerd?
 • In aansluiting op de vorige vraag: wij hebben begrepen dat het vrachtverkeer niet altijd door de nieuwe verkeersgeleiding op de kruising bij de Maarsseveense Poort kan rijden. Klopt dit en is dit knelpunt dus bij de gemeente bekend? En indien dit inderdaad het geval is, hoe heeft dit kunnen ontstaan en hoe gaat de gemeente dit oplossen?
 • Heeft de gemeente wel voldoende regie op dit dossier? Vorig jaar had de bewonersvereniging hier al sterke twijfels over, die zij destijds ook heeft geuit. Hoe kan het dat het voortdurend mis gaat en dit dossier nog steeds niet onder controle is?
 • Waarom is de gemeente niet transparant in dit dossier en geeft ze geen volledige openheid van zaken? Bewoners ontvingen op 10 maart jl. een brief dat de asfalteerwerkzaamheden vanwege de nieuwe ontwikkelingen niet op 8 maart waren gestart. Hoe lang was de gemeente al op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen en waarom hoorden bewoners dit pas op 10 maart ofwel twee dagen nadat de slotwerkzaamheden zouden aanvangen? Ook in juli 2020 deden we al een sterke oproep aan de gemeente om volledige openheid van zaken te geven. Nu doen we dat als bewonersvereniging opnieuw.
 • Hoe gaat de gemeente de bewoners compenseren voor het feit dat ze al bijna twee jaar te maken hebben met overlast en dit nog zeker een tijd gaat duren?
 • Gaat de gemeente er bij het vervangen van de middenspanningskabel direct voor zorgen dat er glasvezel / snel internet wordt aangelegd op de Herenweg-Gageldijk? Zie de recente berichtgeving, waarin de gemeente zich met andere gemeentes hard maakt voor snel internet in het buitengebied.

Het is duidelijk dat in dit dossier van alles mis gaat. We willen met nadruk aan het College van B&W, en specifiek de verantwoordelijke wethouder, vragen om hier vanaf nu strakke regie op te voeren. De inzet daarvan moet wat ons betreft zijn dat er geen nieuwe knelpunten meer bij komen en de huidige knelpunten kordaat binnen een acceptabele termijn worden aangepakt en opgelost. Daarbij is het van belang dat bewoners hier minimale hinder van ondervinden. De overlast duurt immers al veel te lang.
Een tweede aandachtspunt is dat de gemeente vanaf nu veel beter, vollediger en tijdiger communiceert met bewoners, zodat bewoners weten waar ze aan toe zijn.
Verder zou de bewonersvereniging – gezien alle knelpunten in dit dossier – graag zien dat er een extern onderzoek naar de gang van zaken wordt uitgevoerd. Dit onderzoek zou opheldering moeten geven over wat er de afgelopen twee jaar precies in dit dossier is gebeurd, waarom er voortdurend knelpunten naar voren komen, en welke knelpunten er mogelijk in de toekomst nog ontstaan.

Graag krijgen we als bewonersvereniging uiterlijk binnen twee weken volledig antwoord op bovengenoemde vragen en suggesties.

Met vriendelijke groet,
namens de bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder,

Dit bericht werd geplaatst in Gageldijk, Herenweg, Riolering. Bookmark de permalink .

2 reacties op Brief aan gemeente: vragen bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder over nieuwe problemen bij werk Herenweg-Gageldijk

 1. Marianne de Gier zegt:

  Is er al een reactie op het verzoek aan B&W en de raad over de problemen Herenweg/Gageldijk? Ik hoor het graag. Groet, Marianne de Gier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s